Soja – een complete superfood
Deze peulvrucht is afkomstig uit Azië en is een van de meest voedzame planten, met opmerkelijke geneeskrachtige eigenschappen
Soja wordt in China en Japan al duizenden jaren gegeten en is dus een zeer gewaardeerde voedingsstof, met veel therapeutische eigenschappen.
Sojamelk, sojabloem en soja-kiemen hebben een opmerkelijk anti-tumoreffect (vooral bij borstkanker) en stimuleren het lichaam om goed te functioneren, terwijl het een uitstekende bron van energie en mineralen is.
Rijk aan eiwitten, essentiële aminozuren, lipiden, koolhydraten, zouten, enzymen en vitaminen, met een sterke verzachtende en leverbeschermende werking, soja heeft gunstige effecten voor herstel, seizoensgebonden neurasthenie, menstruatiepijn, menopauze, stress, hepatitis, diabetes, cardiovasculaire of spijsverteringsonevenwichtigheden en overmatig lichaamsgewicht.
Soja-eiwitten versterken door hun antioxiderende werking de bloedvaten, het immuunsysteem en beschermen het systeem tegen de schadelijke werking van vrije radicalen, evenals het verhoogde risico op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen, nier- of pancreasaandoeningen.
Ondanks dat het niet wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar en zwangere vrouwen, is soja een steeds populairder alternatief voor vlees, en is het zeer eenvoudig op te nemen in de dagelijkse voeding van vegetariërs of veganisten.
Voedingsdeskundigen adviseren een maximaal verbruik van 25 gram per dag, omdat overmatig gebruik ernstige gastro-intestinale en hormonale stoornissen kan veroorzaken, vooral met betrekking tot het endocriene systeem.