Het Omgaan met, en Begrijpen van Paniekaanvallen
De meesten van ons hebben wel eens onaangename gevoelens ervaren die een paniekaanval met zich meebrengt. Meestal voelt het alsof je een hartaanval krijgt en de angst doet je geloven dat er iets ergs gaat gebeuren. Het is echter essentieel om de waarheid achter paniekaanvallen te begrijpen, omdat het niet zo slecht is als we denken als er op de juiste manier mee wordt omgegaan.
Paniekaanvallen vertegenwoordigen de “vecht-vlucht-bevriezen” reactie van het lichaam; het bereidt ons lichaam voor om zichzelf te verdedigen. Soms kan het echter reageren als er geen echt gevaar is. Ze zijn ongevaarlijk, ook al voelen ze enorm ongemakkelijk en zelfs angstaanjagend. Omdat ze in feite gewoon een alarmsysteem zijn, zijn ze niet bedoelt om on schade toe te brengen, wat betekent dat zelfs als we het gevoel hebben dat we doodgaan of gek worden, afhankelijk van hoe erg de paniekaanval is, we eigenlijk niet eens dichtbij zoiets ergs zijn.
Een ander belangrijk feit dat je moet weten is dat paniekaanvallen kort zijn en meestal slechts 5 tot 10 minuten duren bij piekintensiteit. Helaas geven ze ons het gevoel dat ze eindeloos zijn. Als je je moe voelt na een paniekaanval is dat omdat ze veel van onze energie verbruiken, wat ook de rede is dat ze niet zo lang duren.
Leren hoe je met een paniekaanval om kunt gaan is noodzakelijk en nuttig. Het bouwen van een toolbox met strategieën moet een prioriteit zijn. Er zijn een aantal strategieën die je kunt proberen en waarvan is bewezen dat ze werken:
- Rustig ademhalen – deze strategie kan helpen bij het verminderen van enkele lichamelijke symptomen die je tijdens een paniekaanval ervaart; omdat we sneller ademen als we angstig zijn, kunnen we ons duizelig voelen, waardoor we ons nog nerveuzer voelen. Kalm ademen houdt in dat je langzame, regelmatige ademhalingen door je neus aanhoudt. Aan de andere kant, houd in gedachten dat het doel van rustige ademhaling niet is om de paniekaanval te stoppen, maar eerder om het te verlichten.
- Spierontspanning – deze techniek houdt in dat je je lichaam ontspant en verschillende spieren aanspant en ontspant om de algehele spanning en stress te verminderen.
- Realistisch Nadenken – deze tool helpt je voorkomen dat een paniekaanval plaatsvindt; het betekent dat je leert hoe je enge gedachten kunt identificeren die paniekgevoelens kunnen veroorzaken en aanwakkeren. Je moet jezelf afvragen waarom je bang bent en wat er kan gebeuren tijdens een paniekaanval en probeer de mogelijkheden onder ogen te zien. Vergeet niet dat een paniekaanval geen kwaad kan, omdat het gewoon een alarmsysteem is dat ons lichaam heeft.
Onthoud dat paniekaanvallen je niet laten flauwvallen, de controle laten verliezen, gek laten worden of laten sterven.