Cardio en uithouding: bewegen voor een betere gezondheid
De twee basiscomponenten van fitheid, een betere flexibiliteit, spierkracht een gezond cardiovasculair stelsel, kunnen een belangrijke invloed hebben op het lichaam: een sterker hart, gezonder gewicht en chronische ziektepreventie.
Regelmatig aan aerobics doen kan leiden tot een verhoogde cardiovasculaire weerstand aangezien een constante en gecontroleerde beweging van de hartspier kan helpen om risicofactoren voor chronische ziektes te vermijden zoals beroertes, hoge cholesterol, een hoge bloeddruk, diabetes of obesitas.
Aan de andere kant kunnen intense spieractiviteiten zoals gewichtheffen en krachtoefeningen zorgen voor een gebalanceerd BMI, calorieverbranding, betere botten en gezonde interne organen.
Naast deze voor de hand liggende gezondheidsvoordelen dragen cardio- en uithoudingsoefeningen ook bij aan atletische prestaties in sporten zoals marathonlopen en zwemmen.
Om de cardiovasculaire weerstand te verhogen, moeten de workouts georganiseerd worden op een gecontroleerde en duurzame manier. Om de hartslag te verhogen en optimale resultaten te bereiken, kunnen atleten kiezen uit een wijd bereik van lichamelijke activiteiten zoals joggen, atletiek, dansen, aerobics en ga zo maar door.
Specialisten raden aan dat men iedere cardiotraining aan een lager tempo begint en daarna opbouwt tot het maximale uithoudingsvermogen van de atleet. 30 minuten trainen, drie maal per week, wordt gezien als voldoende om de spiermassa op een optimaal niveau te houden.
Om de sterkte van de spieren te verhogen, raden fitnessexperts ons aan om aan gewichtheffen te doen, push-ups en cardio-oefeningen die de belangrijkste spiergroepen betrekken in kortstondige sessies van 30 minuten. Met der tijd kan een gecontroleerd gewicht en progressieve herhaling leiden tot een maximale kracht en uithoudingsvermogen.
Om blessures te vermijden, raden we je aan jezelf voor iedere workout voldoende op te warmen.